Hvad er psoriasis?

Psoriasis overblik og fakta

Få de oplysninger, du har brug for

Når lægen første gang nævner diagnosen psoriasis, kan det være ret overvældende. På den ene side kan det være en lettelse at få sat et navn på din tilstand, og at der kan gøres noget ved den. På den anden side er lettelsen for mange blandet med følelsen af chok, frygt, usikkerhed og endog vrede.

Der er ikke to, der oplever psoriasis på samme måde. Det kan variere fra milde symptomer med lejlighedsvise pletter og kløe til mere alvorlige fysiske symptomer.

Hvis du har psoriasis, skal du ikke bare affinde dig med det. Du skal sætte dig ind i tilstanden så meget som muligt, så du har de oplysninger, du skal bruge for at kunne håndtere din psoriasis på den bedst mulige måde.

Hvad er psoriasis?

Psoriasis er en medicinsk tilstand, der generelt betyder, at hudceller vokser for hurtigt. Forkerte signaler fra immunsystemet gør, at nye hudceller dannes i løbet af dage i stedet for uger. Denne hurtige vækst af hudceller fører til psoriasislæsioner. Læsionerne har tre karakteristiske træk: afskalning, hævelse og inflammation (rødme). Du skal vide, at den accelererede cellevækst ikke har noget med kræft at gøre. Der er ikke to, der oplever psoriasis på samme måde. Nogle vil kun opleve meget milde symptomer med lejlighedsvise pletter og kløe, mens andre vil opleve alvorligere fysiske symptomer.
Op til 30 % af de personer, der har psoriasis, får også psoriasisgigt i leddene. Hvis du er bange for, at du også tilhører denne gruppe, skal du tale med din læge og forklare hvorfor.

Hvor mange har psoriasis?

Alle kan få psoriasis. Sygdommen er lige almindelig hos mænd og kvinder, og den rammer ca. 2-3 % af befolkningen på verdensplan.Psoriasis kan opstå i alle aldre, men de fleste patienter udvikler psoriasis i alderen 20-35 år. 75 % af alle psoriasistilfælde opstår, inden patienterne fylder 40 år. Sygdommen kan dog også opstå hos børn og hos ældre.

Hvad er årsagen til psoriasis?

Den præcise årsag til psoriasis er stadig ukendt. Psoriasis er en kompleks sygdom med flere forskellige årsager, som f.eks. genetiske, immunologiske, miljøbetingede og psykiske faktorer. Disse faktorer påvirker hudcellernes funktion og fremskynder den hastighed, hvormed hudcellerne dannes og afstødes fra huden. Psoriasis smitter ikke. Der er ingen, der har smittet dig, og du kan ikke smitte andre ved berøring, ved at svømme i det samme vand eller ved intim kontakt.