Ignorér din kløe, når den vil have din opmærksomhed

Få styr på din psoriasiskløe

Få styr på din kløe

Psoriasis og hudirritation følges ofte ad, og mange oplever jævnligt hudkløe. Det at kradse sig får ikke din psoriasis til at sprede sig, men det forhindre din hud i at hele op. Så hvordan kan du undgå at kradse dig? Der er forskellige ting, du kan gøre for at afhjælpe disse symptomer, så de bliver til at leve med.
Her er syv enkle råd, der kan gøre en forskel:

1. Husk at pleje din psoriasis

For at slippe af med din kløe er du nødt til at aflaste din hud. Blødgørende creme hjælper med at blødgøre huden og holde den fugtig, mens mange cremer eller salver indeholder ingredienser, der kan reducere både kløe og betændelse.

Når du kradser i sårbare hudområder, forhindrer du dem i at heles.

Et lunkent bad lindrer kløe

2. Tag et plejende bad

Tag et blødgørende bad i lunkent vand med badeolie. Sørg for, at vandet ikke er for varmt, og dup din hud tør i stedet for at gnubbe den tør. Derefter skal huden forsigtigt behandles med blødgørende creme eller salve.

3. Blødgør det berørte område

Læg et koldt omslag på det berørte område. En uimodståelig kløen ledsages ofte af en brændende fornemmelse, og ved at afkøle kan du mindske trangen til at kradse dig.

4. Pas på, at huden ikke bliver for tør

Tør hud klør mere end fugtig hud, så du skal sørge for, at din hud bevarer fugtigheden, ved regelmæssigt at behandle med blødgørende creme eller salve. Lav luftfugtighed om vinteren kan ofte gøre din kløe værre, især hvis dit hus er opvarmet med centralvarme, der kan medvirke til at udtørre din hud. Sørg derfor for, at din hud ikke tørrer ud, og overvej eventuelt at bruge en befugter - især om vinteren.

5. Tøj og sko

Gå med let og åndbart tøj, der ikke irriterer huden. Undgå syntetisk tøj, der forhindrer svedafsondring og kan irritere huden ved kontakt. Undgå ligeledes tætsiddende tøj. Du bør vælge tøj, der er fremstillet af naturfibre, som fx bomuld, hør og silke. Mange psoriasispatienter foretrækker også tøj i lyse farver, så deres skællede hudceller ses mindre. Hvis du har psoriasis på fødderne, er det vigtigt, at du vælger sko med god ventilation, så du kan holde fødderne kølige og tørre. Undgå syntetiske sko, og vælg vandfyldte såler eller indlægssåler af skum, polymer eller kork, der virker stødabsorberende og aflaster trykket på huden. Undgå spidse sko, der kan beskadige huden, og undgå sokker, tights eller strømpebukser af syntetiske fibre.

6. Modstå trangen til at kradse

Din kradsen får ikke din psoriasis til at sprede sig, men det kan medføre øget betændelse af din hud, så læsioner bliver mere smertefulde og ømme, og så der endda opstår revner. Det kan gøre dig endnu mere stresset, hvilket igen vil forværre symptomerne.

7. Spørg en læge til råds

Hvis kløen virkelig går dig på, skal du tale med din læge om det. Lægen kan anbefale en alternativ behandling af din psoriasis eller måske sætte dig i forbindelse med en støttegruppe, hvor du kan diskutere de forskellige muligheder med andre i samme situation. Forhåbentlig kan disse syv enkle forholdsregler gøre en forskel, hvis du er plaget af trangen til at klø. Du skal altid huske, at du ikke er alene, og at der er hjælp at hente.