Godt begyndt er halvt fuldendt

Det er vigtigt at være åben om psoriasis

Derfor er det så vigtigt at være åben om psoriasis

Hvis du føler dig forlegen ved din psoriasis, skal du vide, at du ikke er den eneste. En nylig undersøgelse viser faktisk, at 73 % af alle psoriasispatienter føler sig forlegne ved deres psoriasis. Disse bekymringer og denne usikkerhed er meget almindelig, så det er vigtigt, at du gør dig nogle tanker om, hvordan du vil håndtere det og sikre dig, at det ikke går ud over din livskvalitet.

Det er helt naturligt at føle sig usikker

Desværre kan usikkerhed og forlegenhed få mange til at forsøge at holde deres psoriasis hemmelig. Det er meget forståeligt, men det kan være en psykisk belastning. Det at undgå situationer, hvor du føler dig usikker (som f.eks. at bade eller give hånd), virker måske som en fornuftig strategi, men fordelene er kun af kortvarig karakter. I stedet for at lette det psykiske pres vil forsøg på at skjule din psoriasis sandsynligvis forværre dine bekymringer over dit udseende og blot give anledning til mere usikkerhed.
Der er også fysiske problemer forbundet med at skjule din psoriasis. Hvis du altid er nødt til at dække din psoriasis med lange ærmer, bukser og tørklæder, vil du få det ubehageligt varmt om sommeren, og din hud vil få mindre sollys, der i moderate mængder faktisk er godt for psoriasis.

Hold fast i dit netværk

Det er derfor vigtigt at få al den psykiske støtte, du kan få, og opretholde forbindelsen til dine nærmeste i stedet for at prøve at klare det hele selv. Husk, at psoriasis ikke er noget, du skal være flov over. Selvom det kan være svært, skal du prøve at se det i den store sammenhæng. Når alt kommer til alt, er der ikke ret mange, der er fuldstændigt tilfredse med deres krop, eller som ikke kan sætte sig ind i, hvordan det føles at være genert eller usikker.
Selvom psoriasis er et meget personligt problem, skal du huske, at du ikke behøver at stå helt alene med problemet. Det kan være svært at tage hul på, men du vil sandsynligvis opdage, at det vil være gavnligt for dig, hvis du er åben om din psoriasis over for venner, familie, kolleger og din arbejdsgiver, fordi du derved får et større netværk, der kan støtte dig.
Hvis du beslutter dig for at tale om din psoriasis med andre, kan du her se eksempler på typiske situationer og gode råd om, hvordan du kan gribe det an:

Undgå misforståelser

Et problem, du sikkert vil støde på, er mennesker, der ikke forstår psoriasis. Nogle vil sikkert være bange for at blive smittet, så du må forsikre dem om, at det ikke kan lade sig gøre. Fortæl dem om psoriasis på en så enkel måde som muligt. Du kan f.eks. sige: "Som du sikkert ved, sker der en fornyelse af huden hver tredje eller hver fjerde uge. Det, der sker med min hud, er, at den fornyer sig for hurtigt. Den fornyer sig hver tredje eller hver fjerde dag. Og de nye hudceller har derfor ikke haft tid til at udvikle sig korrekt. Det er derfor, der danner sig revner og flager".

Du skal ikke føle dig forlegen over din psoriasis. Når du fortæller andre om din psoriasis, vil de højst sandsynligt være forstående og hjælpsomme.

Hverdagen med psoriasis

Tal med din partner om psoriasis

Uanset hvor tæt du er på en anden person, kan det være svært for din partner præcist at vide, hvad det er, du går igennem. Selvom det kan være svært at åbne sig op, kan du få bedre kontrol over din psoriasis, hvis din partner forstår din situation. Det kan oven i købet være tilfredsstillende for din partner at vide, hvordan vedkommende kan støtte dig – både praktisk og psykisk.

Få støtte i familien

Psoriasis kan være en belastning for familielivet. Der kan stilles ekstra krav til familiemedlemmer, hvis du f.eks. skal have hjælp til at smøre dig med lokalbehandlinger. Familiens fritidsliv vil også blive påvirket, hvis du helst vil undgå offentlige steder, som f.eks. svømmehaller. Psoriasis behøver dog ikke ødelægge dit familieliv. Ved at være åben om din psoriasis gør du det nemmere for dine familiemedlemmer at give dig den støtte, du har brug for.

Fortæl dine kolleger om din psoriasis

Psoriasis kan på forskellige måder påvirke dit arbejdsliv. Du skal f.eks. kunne håndtere dine kollegers nysgerrighed over dine psoriasispletter, eller du vil få flere sygedage på grund af alvorlig opblussen eller psykiske reaktioner. Du bør derfor overveje, hvordan du vil håndtere de problemer, der dukker op, og hvordan du vil fortælle dine kolleger om din psoriasis. Når du har besluttet dig for at fortælle om det, skal du nøje overveje, hvad du vil fortælle (og hvad du ikke vil fortælle). Som en generel regel er det bedst at bruge et enkelt sprog. Gør det tydeligt, at du har styr på din psoriasis, at det ikke smitter, og at det ikke påvirker dit engagement i dit arbejde.

Et bredere netværk

Du skal ikke føle dig forlegen over din psoriasis. Når du fortæller andre om din psoriasis, vil de højst sandsynligt være forstående og hjælpsomme. Selvom det er lettere sagt end gjort, er det vigtigt at se det i det rette perspektiv. Når alt kommer til alt, er der ikke ret mange, der er fuldstændigt tilfredse med deres krop, eller som ikke kan sætte sig ind i, hvordan det føles at være genert eller usikker. Du skal prøve at se på fordelene ved at være åben om din psoriasis: Du får et større netværk til at støtte dig, du får mere forstående kolleger, og din livskvalitet derhjemme bliver bedre. Det er helt op til dig, hvem du vil fortælle om det. Men du vil blive positivt overrasket over de positive tilbagemeldinger, du vil få.