Giv din selvtillid et boost

Styrk dit  selvværd

Sådan kan du få det bedre ved at styrke dit selvværd

Et liv med psoriasis kan nogle gange føles som en følelsesmæssig rutschebanetur. Du skal leve med sygdommens kløe og ømhed, og du føler dig måske usikker på, hvordan det ser ud, og hvordan andre reagerer.
Så det kan ikke komme bag på nogen, at mennesker med psoriasis siger, at de føler sig angste, deprimerede, forlegne eller flove over deres psoriasis, og at sådanne følelser påvirker deres liv.

Opbyg dit selvværd

Din selvopfattelse er jo en afspejling af, hvad der sker på det følelsesmæssige plan. Du er mere tilbøjelig til at være bekymret over, hvordan din hud ser ud, når du ikke har det godt med dig selv på andre områder. Det kan være en stor hjælp, hvis du styrker dit selvværd.

Selvbevidsthed og forlegenhed er almindelige følelser, når man har psoriasis, men det er ikke ensbetydende med, at du skal acceptere disse følelser.

Boost dit selvværd Hvis man har en positiv selvopfattelse, kan man lide sig selv og accepterer sig selv, som man er. Psoriasispletterne er jo kun en lille del af dit fysiske udseende, og udseendet er kun en lille del af din person. Prøv derfor at se dig selv i et lidt større perspektiv. Du har mange kvaliteter. Ud over dit fysiske udseende spiller din charme, din intelligens, din venlighed og din humor en langt større rolle i opfattelsen af dig som person.
Når du begynder at tænke i disse baner, kan du begynde at rette fokus mod andet end dit fysiske udseende, og det kan hjælpe dig til at se tingene i et større perspektiv.

Prøv at være positiv

Det at være positiv er et vigtigt element i din selvopfattelse, ikke mindst fordi det holder negative tanker på afstand. Hvis vi altid har fokus på de negative sider af en situation, kan det være med til at udløse en negativ opfattelse af omgivelserne, hvilket igen fører til flere negative tanker. Prøv derfor altid at være positiv i forhold til dig selv og dine omgivelser. Det er naturligvis lettere sagt end gjort, men der findes forskellige teknikker, der kan hjælpe dig med at se mere positivt på tingene, som f.eks.:
Fokusér på det, du kan lide ved dig selv.  Se dig selv i spejlet om morgenen, og mind dig selv om, at du har et dejligt smil, eller at du er god til at få mennesker til at le. Hvis der senere på dagen dukker negative tanker op om din psoriasis, kan du vælge bevidst at minde dig selv om dine mange positive sider.
Find din "feel good"-faktor.  Find frem til de ting i dit liv, der får dig til at føle dig positiv og fuld af energi. Det kan være at mødes med venner, spille fodbold, se en god film eller danse. Uanset hvad du kan lide at bruge tiden på, skal du prøve at planlægge mere af det ind i din dagligdag.
Selvbevidsthed og forlegenhed er almindelige følelser, når man har psoriasis, men det er ikke ensbetydende med, at du skal acceptere disse følelser.
Hvis de gode råd, du får her, og støtten fra venner og familie ikke er nok, og du bliver ved med at føle dig angst eller nedtrykt, bør du tale med din læge om det. Lægen kan vejlede dig eller henvise dig til en specialist. Du skal ikke acceptere sådanne følelser, blot fordi du har psoriasis.