Vid, hvad du kan forvente dig af din behandling

Gode råd til milde bivirkninger ved psoriasis

Gode råd til at tackle milde bivirkninger

Hvis du tror, at du oplever en bivirkning som følge af din psoriasisbehandling, skal du tale med din læge om, hvordan du bedst håndterer situationen.
Afhængigt af behandlingen kan der opstå forskellige bivirkninger. Generelt kan bivirkninger være alvorligere i forbindelse med systemiske og biologiske behandlinger end i forbindelse med lokalbehandlinger. Tal med din læge om de mulige bivirkninger, så du ved, hvad du kan forvente.

Bivirkninger ved lokalbehandling

Nogle lægemidler til lokalbehandling kan give mild hudirritation, fx en brændende fornemmelse i huden og kløe. Mange med psoriasis klager over kløe. Her er et par ting, du kan gøre for at mildne følelsen uden at kradse:
  • Tag et 10 minutter langt bad i lunkent vand med en skefuld badeolie.
  • Fugt huden regelmæssigt med fugtighedscreme eller salve – tør hud klør mere.
  • Til hårbunden: Brug en mild shampoo og balsam efter hver hårvask for at fugte hårbunden. Lad håret lufttørre. Den varme luft fra hårtørreren kan udtørre huden på hårbunden.
  • Skyl hårbunden eller kroppen med koldt vand.
  • Læg et koldt omslag eller et koldt vådt håndklæde på det berørte område.  Det kan du også gøre, hvis det føles, som om huden brænder på grund af kløe.
  • Lad være med at klø i 10 sekunder, og knyt derefter hånden i 30 sekunder. Det hjælper dig med at undertrykke trangen. Hvis kløen stadig er der, kan du sætte fingeren på området.
  • Afled din opmærksomhed med en anden aktivitet. Drik f.eks. en kop te, læs en bog, eller hør noget musik.
  • Bed et medlem af familien eller en ven hjælpe dig med at aflede din opmærksomhed fra kløen ved at tale med dig, mens du venter på, at den forsvinder.

Hvis du oplever bivirkninger, kan simple metoder som disse hjælpe dig med at håndtere dem.

Bivirkninger – vid hvad du kan forvente

Hvis du er i tvivl: Kontakt din læge

Hvis du oplever mild hudirritation som en bivirkning af din behandling, kan nogle af disse enkle råd måske hjælpe dig med at håndtere situationen. Hvis du stadig oplever problemerne, eller hvis du oplever en anden form for uventet reaktion på din medicin, skal du altid kontakte din læge.