Opbyg et tæt forhold til din læge

Psoriasis og forholdet til din læge

Hvorfor et godt forhold til lægen er en hjælp

Du behøver ikke at klare din psoriasis alene. Ud over venner, familie, kolleger og støttegrupper kan et godt forhold til din læge være en stor hjælp til at få kontrol over din psoriasis.

En åben og ærlig dialog

Det er vigtigt at opbygge et godt forhold til din læge, fordi det baner vejen for en åben og ærlig dialog. Jo tryggere du føler dig ved at tale med din læge, jo mere sandsynligt er det, at du vil være ærlig og fortælle, hvordan du virkelig har det. Og hvis din læge får et reelt billede af din tilstand, kan han eller hun give dig den rigtige rådgivning og behandling. Det er ikke altid nemt. Vi er forskellige, så der er mange årsager til, at forholdet måske ikke er så godt, som det burde være.

Kort sagt: Hvis noget er vigtigt for dig, er det også vigtigt for din læge.

Psoriasis opbyg et godt forhold til din læge Derfor er det en god idé at være opmærksom på de bekymringer, som de fleste mennesker har, da de kan stå i vejen for en åben dialog.
Her er otte problemstillinger, der kan være relevante:

1. Du kan ikke lide at fortælle din læge, hvis der er noget, du ikke forstår

Hos lægen skal man ofte kapere en masse information, og det kan nemt ske, at man ikke forstår alt, hvad der er blevet sagt. Så du skal ikke holde dig tilbage med at bede lægen om at forklare noget igen. Læger er vant til at skulle gentage tingene. Hvis der er en sygeplejerske på klinikken, kan du også bede om en konsultation med vedkommende for at tale tingene igennem.

2. Du bryder dig ikke om at fortælle lægen alt, fordi du er nervøs for, at han/hun har for travlt

Hvis du har meget, du gerne vil tale om, kan du sige det allerede, når du aftaler en tid hos lægen. Du kan måske bede om, at der bliver sat lidt ekstra tid af til dig. Før du tager til lægen, kan det også være en hjælp at skrive nogle af dine spørgsmål ned. Det vil hjælpe dig med at sikre, at I får talt om alle dine bekymringer.

3. Måske vil du helst tale med en mandlig eller en kvindelig læge, fordi du har psoriasis et intimt sted på kroppen

Det er helt i orden at foretrække enten en mandlig eller en kvindelig læge. Hvis din sædvanlige lægeklinik har både mandlige og kvindelige læger, kan du nævne det, når du aftaler tiden. Du kan også tale med den læge, der henviser dig om dette, hvis du ønsker en bestemt læge.

4. Du er bekymret over al den information, du kan finde på internettet

Der ligger mange informationer på internettet i dag, men vær opmærksom på, at de ikke alle er lige pålidelige. Hvis du har særlige spørgsmål om informationer, du har fundet, kan du printe siden og tage den med til lægen. Du bør dog prøve at være konkret. Det er ikke god udnyttelse af lægens tid, hvis du tager en masse sider med. Du kan også spørge, om de hjemmesider, du har fundet, er pålidelige.

5. Du bliver stresset og nervøs, fordi lægen er forsinket

Nogle lægeklinikker har både tider til åben konsultation og mulighed for at aftale konsultationer med faste patienter. Sådanne steder er der større sandsynlighed for, at tiden overholdes for de aftalte konsultationer. Det er dog altid en god ide at være forberedt på, at ventetid kan forekomme. Du kan måske medbringe en bog eller et blad til at fordrive tiden.

6. Du er bekymret, fordi du har fået ny læge

Alle læger bruger tid på at gennemgå nye patienters journaler for at orientere sig om deres sygehistorie, vedvarende sygdomme og behandlinger. Så din nye læge ved mere om dig, end du tror. Hvis du er meget nervøs, kan du aftale en tid for at tale med ham/hende så hurtigt som muligt. Den gode nyhed er, at det muligvis tager kortere tid at opbygge et godt forhold til din læge, end du tror.

7. Du bliver distraheret, fordi lægen skriver, mens du er der

Selv om det kan være irriterende, kan det hjælpe at huske på, at det betyder, at lægen rent faktisk dokumenterer det, du siger, så det kommer til at stå i din journal. Så selv om det ikke virker sådan, kan lægen godt både lytte og skrive. Hvis du alligevel ikke kan holde det ud, kan du forklare, at du finder det distraherende.

8. Du overvejer, om det er OK at tage notater

Det er helt i orden at skrive ned, hvad lægen siger. Faktisk vil lægen måske endda opfordre dig til det. Det kan også være en god idé at tage din kæreste/ægtefælle eller en nær ven med til konsultationen. De kan hjælpe dig med at huske faktuelle oplysninger og kan være en støtte for dig. Efter konsultationen kan du også tale om din sygdom og behandling med nogen, som virkelig forstår, hvordan du har det. Hvis du er opmærksom på disse almindelige bekymringer, kan du få mest muligt ud af konsultationerne hos lægen. Vi er selvfølgelig forskellige, men det kan gøre en stor forskel, hvis du lige giver dig tid til at overveje, hvordan du vil takle disse problemstillinger.
Kort sagt: Hvis noget er vigtigt for dig, så er det også vigtigt for din læge. Ved at opbygge et godt forhold og ved at være åben om dine bekymringer, vil du være sikker på at få den bedst mulige støtte til at håndtere din psoriasis.