Gør din behandling til en daglig rutine

Psoriasisbehandling daglig rutine

Gør behandlingen til en del af din livsstil

Du kan modtage behandling i forskellige former – som lokalbehandling, tabletter eller indsprøjtninger. Hver især har sine egne udfordringer. Lægemidler til lokalbehandling er de mest almindelige, og behandlinger i form af tabletter eller indsprøjtninger (systemiske og biologiske behandlinger) bruges kun til moderat til svær psoriasis og psoriasisgigt.
Forskellige behandlinger kan kræve forskellig dosering. Lægemidler til lokalbehandling påføres typisk mindst én gang om dagen, mens de andre behandlingsformer oftest anvendes mindre hyppigt (fx en gang om ugen).

Det vigtigste er, at du ikke lader dig afskrække af tanken om, at du skal behandle din psoriasis hver dag.

Psoriasis og daglige rutiner

Daglige behandlinger

For at få mest muligt ud af behandlingen skal du bruge den efter lægens anvisninger. Hvis du har meget om ørerne, kan det nogle gange være fristende at springe en behandling over, eller måske bare glemme den en gang imellem. Det er vigtigt er ikke at blive skræmt af tanken om, at du har brug for at behandle din psoriasis hver dag. Gør din behandling en del af din daglige rutine - måske ved at knytte den til en vane du allerede har - såsom at børste tænder. Du kan fx sætte dit lægemiddel på samme sted som en synlig påmindelse.
Opbevar lægemidlet et sted, hvor du ser det hver dag. Det kan fx være ved siden af sengen, i toiletskabet eller måske ved siden af kaffemaskinen i køkkenet. Du skal selvfølgelig altid opbevare lægemidler utilgængeligt for børn og kæledyr og som anvist på pakken.

Afsæt tid til din behandling

Hvis tid er et problem, bør du bruge en lægemiddelform, der hurtigere trænger ind i huden. Du kan også stå lidt før op om morgenen eller gå lidt senere i seng. Hvis du gerne vil planlægge din dag i detaljer, kan du fx indsætte din behandling som en tilbagevendende "aftale med dig selv" i din kalender. Du kan også forsøge at få mere ledig tid ved at bede en anden i familien om at overtage en af dine daglige pligter. Når alt kommer til alt, tager det nok ikke ret meget længere tid at påføre din behandling end at vaske op.
Mange mennesker er mere tilbøjelige til at finde tid til behandlingen, hvis de kombinerer det med noget, de godt kan lide. Du kan fx lytte til din yndlingsmusik, høre radio eller se din favoritserie på tv.

Daglige lokalbehandlinger – en guide

Der er stor forskel på lægemidler til lokalbehandling med hensyn til, hvor let det er at smøre dem på huden, hvor fedtede de er, og hvor lang tid der går, inden de er absorberet i huden. Når du får den rigtige lægemiddelform, bliver det lettere at håndtere din behandling. De mest almindelige lægemiddelformer er salve, creme eller gel til huden og desuden også shampoo til hårbunden.
Salve: Denne lægemiddelform bruges ofte til lokalbehandling. Den fede og fedtede konsistens kan gøre det svært at påføre salve jævnt, og der går som regel et stykke tid, inden den er trængt ind i huden. 
Gel: En nyere lægemiddelform til behandling af psoriasis er "gel". Det er nemmere at påføre og trænger hurtigere ind i huden end salve. Ligesom salve er gel en gennemsigtig substans, som ofte er baseret på vand eller alkohol, men til behandling af psoriasis findes der oliebaserede geler, der har samme fugtighedsgivende egenskaber som salve. 
Creme: Creme er oftest hvide substanser, der indeholder en blanding af olie og vand. De varierer betydeligt med hensyn til olieindhold og har mange af de samme kvaliteter som gel.
Shampoo: Shampoo er flydende sæbe med en aktiv ingrediens specielt udviklet til hårbundspsoriasis. Normalt skal du lade shampooen sidde i håret i et bestemt stykke tid – f.eks. 15-30 minutter – inden du skyller håret.

Brug af fedtede lægemidler

Hvis alene tanken om alt, hvad det fedtede lægemiddel medfører af besvær, får dig til at udskyde behandlingen, bør du overveje, om der ikke findes andre lægemidler, som er mindre fedtede. Du kan også vente med at tage tøj på, indtil lægemidlet er trængt ind i huden, eller du kan smøre dig, lige inden du går i seng. Hvis du har mange psoriasispletter, der skal behandles, kan du ligge på et gammelt håndklæde eller lagen for at beskytte dit sengetøj. Hvis du har hårbundspsoriasis og påfører lægemidlet ved sengetid, kan du beskytte dit sengetøj med et gammelt hovedpudebetræk, så du kan koncentrere dig om at få en god nattesøvn.

Håndtering af bivirkninger

Der er potentielle bivirkninger ved alle lægemidler. Det er vigtigt, at du taler med din læge om de bivirkninger, som din behandling kan have, så du ved, hvad du kan forvente, og hvornår du skal reagere. Kontakt altid din læge, hvis du oplever noget uventet, når du er i behandling.