Få den viden, du havde tænkt dig

Psoriasis og gode husketeknikker

Gode teknikker til at huske, hvad lægen har sagt

Undersøgelser har vist, at vi kun husker ca. 20 % af det, lægen fortæller os. Det kan skyldes nervøsitet, at man ikke forstår de ord, lægen bruger, eller simpelthen at man kommer til at tænke på noget andet, der bekymrer en. Men der findes metoder til at huske mere. Prøv nogle af disse enkle teknikker til at få så meget som muligt ud af dit lægebesøg:

Tag noter

Det er en god idé at have en notesbog og en pen med. Så kan du skrive ned, hvad lægen siger. Du kan også notere lægens svar på dine spørgsmål. Det er der ikke noget forkert ved. Faktisk vil lægen måske endda opfordre dig til det.

Hvis din konsultation er ved at slutte, og du stadig har spørgsmål, som du ikke har fået svar på, eller du synes, at der er noget, du ikke forstår, skal du ikke være nervøs for at sige det.

Psoriasis skriv  ned hvad læge siger

Tag en ven eller et familiemedlem med

Du kan overveje at tage en god ven eller et familiemedlem med til lægen. En god ven eller et familiemedlem kan huske dig på, det du eventuelt glemmer senere. Du kan også bede din ven om at tage noter.

Bed lægen om at gentage oplysningerne

Det er meget vigtigt, at du forstår alt, hvad lægen fortæller dig om din sygdom og behandlingen, så sig til, hvis der er noget, du ikke forstår. Du kan fx sige: "Jeg er ikke sikker på, at jeg forstår det. Kan du forklare det med andre ord?”

Bed eventuelt om en tegning

Nogle medicinske begreber er svære at beskrive med ord, men kan være lettere at vise visuelt. Så hvis du har svært ved at følge med i en indviklet forklaring, kan du prøve at bede lægen om at lave en tegning.

Bed om en skriftlig vejledning

Det er en god idé at få lægen til at skrive vejledning om lægemidlet ned til dig. Så undgår du, at du ikke kan huske, hvordan du skal anvende lægemidlet, når du er kommet hjem.

Bed om mere tid

Hvis din konsultation er ved at slutte, og du stadig har spørgsmål, som du ikke har fået svar på, eller du synes, at der er noget, du ikke forstår, skal du ikke være nervøs for at sige det. Det er helt i orden at bede om en ny tid hos lægen. Det kan være, at der er en anden – måske en sygeplejerske – der kan tale det hele igennem med dig. Forhåbentlig kan nogle af disse teknikker være en inspiration til at få mest muligt ud af dine lægebesøg. Selv om det kan være svært at kapere en masse information og gode råd på en gang, kan det betyde meget, hvis du finder frem til en teknik, der virker for dig – og dermed hjælper til med at få bedre kontrol over din psoriasis.