Din behandling og de mulige bivirkninger

Psoriasisbehandling og de bivirkninger

Det hjælper at vide, hvad man kan forvente

At være bekymret over bivirkninger er helt normalt. Det er almindeligt, at være bange for at et lægemiddel gør mere skade end gavn, eller at bivirkninger kan opstå ved lang tids brug.

Du skal vide, hvad du kan forvente

Når du overvejer de mulige konsekvenser af bivirkningerne, er det vigtigt, at du har en realistisk forståelse af lægemidlet. Alle effektive lægemidler kan have bivirkninger. Det betyder dog ikke, at alle, der bruger lægemidlet, vil få problemer. Alle lægemidler overvåges af Sundhedsstyrelsen og medicinalvirksomhederne for at sikre, at de har så få bivirkninger som muligt.
Inden et lægemiddel godkendes og kommer på markedet, skal det bestå en række strenge test og kliniske forsøg, og det skal dokumenteres, at de forventede fordele er større end eventuelle risici. Mange potentielle lægemidler består ikke disse test og frigives aldrig. Alle godkendte lægemidler skal desuden opfylde den angivne standard.

Når du overvejer de mulige konsekvenser af bivirkninger, skal du se dem i sammenhæng med risikoen.

Psoriasis – hudrekationer og bivirkninger Visse hudreaktioner kan forveksles med bivirkninger, selvom de er en naturlig del af helingsprocessen. Fx kan dine psoriasispletter forekomme mere røde i starten af behandlingen.

Hvis du er i tvivl: Kontakt din læge

Tal med din læge om, hvilke reaktioner, du kan forvente, og hvad der bør og ikke bør give anledning til bekymring. At være bekymret over bivirkninger er helt normalt. Men det er altid en god idé at træffe beslutninger baseret på fakta og ikke på frygt. Hold dig orienteret om psoriasis og behandlingsmulighederne, og tal altid med din læge om de beslutninger, du træffer.
Hvis du oplever nogen form for uventede reaktioner på et lægemiddel, skal du altid kontakte din læge.

At tackle de mulige bivirkninger

Hvis det viser sig, at du oplever bivirkninger af din behandling, kan din læge hjælpe dig med at lave en plan for, hvordan du tackler dem og se på fordele og ulemper ved behandlingen. Ud fra det, kan din læge hjælpe dig med beslutningen om, hvorvidt du skal fortsætte behandlingen eller måske prøve noget andet i stedet.