Tag kontrollen over psoriasis på dine ben og fødder

Psoriasis symptomer på ben og fødder

Almindelige symptomer og forholdsregler

Symptomerne på psoriasis kan være forskellige afhængigt af, hvilken del af kroppen der er påvirket. Tal om din psoriasis med din læge. Lægen kan ordinere en passende behandling og hjælpe dig med at få kontrol over din psoriasis.

Symptomer på og behandling af psoriasis på benene

Det er almindeligt at have flere ovale eller uregelmæssige psoriasispletter på benene. I visse tilfælde danner flere læsioner én stor læsion. Psoriasispletter på skinneben og knæ er ofte forbundet med kraftig kløe. Hvis psoriasispletterne befinder sig på det sted, hvor huden foldes i forbindelse med bevægelse af et led, kan der opstå revner i læsionerne. Du bør især være opmærksom på sådanne læsioner, når du smører huden med fugtighedscreme.

Hvis du står op i længere perioder, eller du er udsat for høje temperaturer, kan det få venerne i benene til at hæve, så der opstår yderligere belastning af huden.

Symptomer på og behandling af psoriasis på fødderne

På fødderne (og på hænderne) ses der ofte en "hyperkeratotisk form" for psoriasis, en hyperkeratose er en stærk forøgelse af hudens hornlag, som får huden til at sprække og smerte. Læsionerne kan enten være tydeligt afgrænsede eller mere diffuse.  Ofte angribes fodsålen/håndfladerne samt siderne af tæer/fingre.  En anden form er den såkaldte "pustuløse" variant af psoriasis. Ved denne form af psoriasis fremkommer små blærer (pustler) med eller uden afskalning, rødme og skorpedannelse, som giver ubehagelige læsioner på fodsåler (eller håndflader). Selvom blærerne kan ligne en infektion, er det ikke tilfældet. Blærerne er sterile. Fødderne kan være ømme, og det kan være meget smertefuldt.
Problemet kan være værre hos personer, der har flade fødder, er høje eller er overvægtige, eller som har et arbejde, hvor de står op i lang tid.

Pleje af fødderne

Det er vigtigt med en god daglig hygiejne, når psoriasis bryder ud på fødderne. Fodtøjet skal være let og bekvemt. Vælg sko, der kan holde dine fødder kølige og tørre, og som tillader en god ventilation af fødderne. Brug vandfyldte såler eller indlægssåler af skum eller kork, som aflaster trykket på huden. Du kan også anvende indlægssåler af polymer, der virker stødabsorberende og beskytter helingen af huden. Undgå sko med spidse snuder og sko, der er fremstillet af syntetiske materialer, som fx plastik.
Om vinteren skal du sørge for at holde fødderne varme, specielt hvis du har dårligt blodomløb i benene, og hvis dine fødder ofte er kolde.
Om sommeren bør du tage fodbad dagligt.