Fire veje til samme destination

Muligheder for psoriasisbehandling

Behandligstype og virkemåde

Der er mange forskellige muligheder for at behandle psoriasis og for at kontrollere og mildne symptomerne. Din læge kan hjælpe dig med at finde frem til den behandling, der passer bedst til dig.
Typisk inddeles behandlingsformerne i fire kategorier.
  • Lokalbehandlinger: Præparater, der smøres på huden, f.eks. creme, gel eller salve.
  • Lysbehandling og klimaterapi: Behandling med ultraviolet lys eller sollys (sol og badning i saltvand).
  • Systemiske behandlinger: Medicin, der indtages gennem munden eller ved indsprøjtning. Disse behandlingstyper påvirker hele kroppen.
  • Biologiske behandlinger: Biologiske lægemidler anvendes til en særlig form for systemisk behandling – normalt ved indsprøjtning – der er rettet mod en specifik del af immunsystemet.
infograpic
Lokalbehandlinger
Produkter, der påføres huden såsom cremer, geler og salver

Lokalbehandlinger

Lokalbehandling foretages med lægemidler, der smøres direkte på huden – typisk creme, gel eller salve. Normalt vil din læge begynde med at give dig et lægemiddel til lokalbehandling, hvis du har mild til moderat psoriasis. Hvis lægemidlerne anvendes korrekt, kan denne behandling hjælpe mange patienter, og lokalbehandling har normalt færre bivirkninger end andre behandlingsformer.

Receptpligtige lægemidler til lokalbehandling

De mest almindeligt ordinerede former for lokalbehandling indeholder enten binyrebarkhormon (steroid), et D-vitamin-derivat eller en kombination af D-vitamin med binyrebarkhormon, salicylsyre eller tjære.
  • Lokalbehandling med binyrebarkhormon: Binyrebarkhormon produceres i kroppens binyrer. Dette hormon kan hjælpe med at fjerne skæl samt mindske hævelser, irritation, rødme og kløe. Der findes en række lægemidler med forskellige typer og styrker af binyrebarkhormon. Produktsammensætningen er forskellig. Langvarig, daglig behandling med stærke binyrebarkhormoner bør kun anvendes efter aftale med din læge. Almindelige bivirkninger er bl.a. tynd hud, pigmentforandringer, tendens til blå mærker, strækmærker, rødme og udvidede blodkar på hudens overflade. Kontakt din læge, før du afslutter behandlingen. Hvis du stopper behandlingen pludseligt, kan du risikere, at din psoriasis blusser kraftigt op.
  • D-vitaminderivater: D-vitaminderivater kan hæmme væksten af hudceller, mildne læsioner og fjerne skæl. Almindelige bivirkninger er irritation af huden, stikken og svie, desuden øges følsomheden over for sollys.
  • Kombination af binyrebarkhormon og D-vitaminderivater: Patienter med psoriasis får ofte kombinationspræparater, som indeholder både binyrebarkhormon og en vitamin D-derivat. Kombinationsprodukter fås som gel og salve. Denne kombination forsinker udviklingen af hudceller, mildner læsioner, fjerner skæl og nedsætter hævelse, irritation, rødme og kløe. Bivirkningerne kan være kløe, udslæt og en brændende følelse i huden.
Salicylsyre: Salicylsyre er "keratolytisk". Det betyder, at den opløser eller nedbryder det yderste lag af huden (keratinerne). Den anvendes ofte i kombination med andre behandlingsformer. Keratolytiske produkter kan hjælpe med at blødgøre huden og fjerne skæl. De kan dog også medføre irritation af huden.
Tjære: Shampoo og præparater, der indeholder tjære, kan hæmme væksten af hudceller og mindske inflammation, kløe og afskalning. Præparater med tjære kan dog også give rødmen og irritere huden, og de kan give pletter på tøj, sengetøj og lyst hår. Tjære gør desuden huden ekstra lysfølsom, så du skal huske at bruge solcreme og være forsigtig, hvis du opholder dig i solen.
Ud over de lokalehandlinger, der kun fås på recept, findes der en række håndkøbsprodukter. Du kan købe håndkøbsprodukter på apoteket eller i håndkøbsudsalg og supermarkeder. Milde keratolytiske produkter og produkter, der indeholder tjære, kan købes i håndkøb.
Det er vigtigt, at du som psoriasispatient holder din hud fugtig. Du bør derfor dagligt anvende en god fugtighedscreme eller blødgørende creme. Det hjælper med at smøre og blødgøre huden og reducerer sprækker, ømhed og kløe, der ofte opstår, hvis huden er tør.

Man ved ikke helt, hvordan lys virker på huden, men det er kendt, at naturligt lys og forskellige former for behandling med ultraviolet lys (UV) kan forbedre psoriasis væsentligt

infograpic
Lægeordineret lysbehandling
Lysterapi – både UV-lys og sollys.

Lysbehandling og klimaterapi

Sollys har en positiv virkning på mange psoriasispatienter. Behandlingerne kan derfor omfatte systematiske ophold i solen (klimabehandling) eller behandling med kunstigt ultraviolet lys. Lysbehandling bruges til behandling af moderat til svær psoriasis. Man ved ikke helt, hvordan lys virker på huden, men det er kendt, at naturligt lys og forskellige former for behandling med ultraviolet lys (UV) kan forbedre psoriasis væsentligt hos mange patienter. Det reducerer hudens omsætning af celler og har en positiv indvirkning på inflammation. Der findes to former for lysbehandling:

UVB-behandling: Denne type ultraviolet lys findes også i naturligt sollys. Det gennemtrænger huden og hæmmer væksten af berørte hudceller. Når du modtager UVB-behandling, udsættes din hud for lys i et bestemt stykke tid med regelmæssige intervaller.

PUVA-behandling: Lysbehandling kan også baseres på UVA-lys (ultraviolet lys A). Denne behandling er dog kun effektiv, hvis den kombineres med et såkaldt "fotosensibiliserende" lægemiddel. Det forstærker virkningen af lysbehandlingen og hjælper med at hæmme væksten af overskydende hudceller, og det reducerer eller fjerner symptomerne på psoriasis. På kort sigt er de almindelige bivirkninger ved PUVA kvalme, kløe og rødme. Det er vigtigt, at du undgår sollys, når du er i denne behandling, da det kan beskadige dine øjne og give alvorlig solskoldning.

Almindelige bivirkninger ved lysbehandling er rødme, kløe eller tør hud. Nogle mennesker udvikler en form for solskoldethed og kan opleve en midlertidig forværring af deres psoriasis, inden huden begynder at hele. Det er vigtigt, at du ikke bliver solskoldet. Du skal være opmærksom på, at solbadning og langvarige ophold i solen kan få din hud til at ældes hurtigere og øger risikoen for hudkræft.
infograpic
Systemiske behandlinger
Medicin, som indtages oralt eller som injektion. Systemiske behandlinger har fået deres navn, fordi de påvirker hele kroppen og ikke kun lokalt.

Systemiske behandlinger

Systemiske behandlinger påvirker hele kroppen. De indtages gennem munden eller ved indsprøjtning. Disse behandlingstyper påvirker hele kroppen og anvendes derfor normalt til de mere alvorlige former for psoriasis eller psoriasisgigt.
infograpic
Biologiske behandlinger
Biologiske behandlinger er en speciel type systemisk behandling, som er målrettet en specifik del af immunsystemet. Den gives oftest som injektion.

Biologiske behandlinger

Biologiske behandlinger er den nyeste klasse af lægemidler, der er målrettet mod bestemte dele af immunsystemet.  De er proteinbaserede behandlinger, der gives ved indsprøjtning under huden eller som intravenøs infusion direkte i blodbanen. Biologiske behandlinger er meget dyre og bruges normalt kun til moderat til svær psoriasis. De væsentligste bivirkninger omfatter øget infektionsrisiko som følge af svækket immunforsvar. Bestemte vacciner må ikke gives under behandlingen, og du skal derfor altid oplyse din læge, at du modtager biologisk behandling, hvis du skal vaccineres.
Andre almindelige bivirkninger omfatter reaktion på indsprøjtningsstedet, men alvorligere bivirkninger kan forekomme. 
Hvis du oplever bivirkninger, skal du straks kontakte din læge.