Få overblik over de forskellige typer af psoriasis

Overblik over psoriasistyper ældre par

De forskellige psoriasistyper, og hvordan de viser sig

Ofte betragtes psoriasis som én tilstand, men i virkeligheden findes der flere forskellige typer.

Plaque psoriasis

Plaque psoriasis – eller pletpsoriasis - har møntstore til håndfladestore plamager. Det er den mest almindelige psoriasistype, som rammer ca. 80 % af psoriasispatienterne. Pletter kan forekomme overalt på kroppen, men hyppigst på albuer, knæ, ryg og hårbund. Symptomerne er bl.a. hævede, røde pletter, der er dækket med sølvhvide skæl, som ofte falder af.

80 % af mennesker med psoriasis lider af pletpsoriasis
infograpic
Alle med psoriasis Pletpsoriasis

Hårbundspsoriasis

Denne psoriasistype, som rammer 50-80 % af psoriasispatienterne, er faktisk den samme som pletpsoriasis. Hårbundspsoriasis kan være meget mild med en let, fin afskalning. Den kan også være meget alvorlig med tykke, skorpede pletter, der dækker hele hårbunden, og som går ud over hårgrænsen ned i panden, nakken og rundt om ørerne.

Mellem 50 %
og 80 % af alle med psoriasis har hårbundspsoriasis
infograpic
Alle med psoriasis Hårbundspsoriasis

Guttat psoriasis

Guttat psoriasis (dråbeformet psoriasis) rammer ca. 10 % af psoriasispatienterne – mest børn eller unge – og den viser sig som små røde skællede pletter, der ligner dråber af rødt vand, der er sprøjtet på kroppen. Dråbeformet psoriasis udløses ofte af en halsbetændelse med streptokokker. Ved milde tilfælde kan den forsvinde igen uden behandling. Lokalbehandling er den foretrukne behandling, men også lysbehandling kan være effektiv. Kun i svære tilfælde benyttes orale lægemidler eller indsprøjtninger. Dråbeformet psoriasis kan udvikle sig til pletpsoriasis (den mest almindelige psoriasistype).

10 % af alle med psoriasis har dråbepsoriasis
infograpic
Alle med psoriasis Dråbepsoriasis

Pustuløs psoriasis

Denne psoriasistype rammer mindre end 5 % af personer med psoriasis. Pustuløs psoriasis kan optræde som en komplikation til pletpsoriasis som følge af anvendelse af bestemte lægemidler eller ved pludseligt ophør med anvendelse af bestemte lægemidler, der har været anvendt i længere tid. Pletterne ved pustuløs psoriasis er kendetegnet ved blærer (pustler), som ligner hævede bumser fyldt med pus, og som hyppigst forekommer på hænder og fødder. Pustuløs psoriasis er heller ikke smitsom.

Navnet psoriasis dækker over en række forskellige tilstande. Hvis du kender de forskellige psoriasis, kan du bedre forstå dine symptomer.

Invers psoriasis

Invers psoriasis er psoriasis i hudfolder. Denne psoriasistype er ikke så almindelig og forekommer ofte i armhulerne, i lysken, under brysterne og i andre hudfolder omkring kønsorganer og balder. Den viser sig som lyse, røde, glatte pletter omkring hudfolder. Ved kanterne af pletterne kan der opstå revner i huden. Den kan forværres, når man sveder og på områder, hvor hudflader gnider mod hinanden.

Psoriasisgigt

Ca. 30 % af alle personer med psoriasis udvikler også psoriasisgigt. Symptomerne på psoriasisgigt er smerter, stivhed og hævelse ved og omkring leddene. Denne type psoriasis starter oftest i 30-50-års alderen. Både gener og miljøfaktorer har betydning for udviklingen af sygdommen. Psoriasisgigt behandles på samme måde som rheumatoid gigt.

Erythrodermisk psoriasis

Denne psoriasistype er sjælden. Den kan dække kroppen med røde pletter med skæl. Det er en af de alvorligste former for psoriasis, og den kan være livstruende, fordi den angriber den beskyttende barriere på store hudområder.
Overblik over de forskellige psoriasistyper ungt par

Ca. 30 % af alle med psoriasis får også psoriasisgigt
infograpic
Alle med psoriasis Psoriasisgigt