Årsager, der kan udløse din psoriasis

Årsager der kan udløse psoriasis

Almindelige årsager og psoriasisudløsere

Selv om årsagen til psoriasis stadig er ukendt, ser genetiske og miljømæssige faktorer ud til at spille en stor rolle i udviklingen af psoriasis. 
Forskningen viser, at arveligheden for psoriasis er 10 %, hvis den ene af forældrene har det og 50 %, hvis begge forældre har det. Det er dog ikke alle med genetisk disposition, der udvikler psoriasis. Interne eller eksterne faktorer kan også medvirke til, at en person udvikler psoriasis, eller at psoriasispletterne blusser op.

Udløserne er forskellige fra person til person – det, der udløser psoriasis hos en person, påvirker måske slet ikke en anden.

Eksterne faktorer

Eksterne faktorer omfatter skader på huden som fx solskoldning, vaccinationer og rifter. Denne reaktion på et traume kaldes Köbners fænomen efter en læge i det 19. århundrede, som opdagede, at han havde udviklet psoriasispletter på områder, hvor han var blevet bidt af sin hest. Andre hudskader og faktorer, som er kendt for at udløse psoriasis omfatter barbering, bid, blå mærker, friktion eller gnavesår, akupunktur, kemisk irritation eller selvklæbende tape på huden, tatoveringer, bylder, betændelse i huden, vabler, vitiligo og scabies.
Faktorer der kan udløse psoriasis

Interne faktorer

Interne faktorer omfatter følelsesmæssig stress og visse former for medicin – herunder litium, betablokkere, binyrebarkhormon og malariamedicin. Nogle infektioner, især bakterielle streptokokinfektioner, kan også udløse psoriasis. Udløserne er forskellige fra person til person – det, der udløser psoriasis hos en person, påvirker måske ikke en anden. Du kan bedst finde ud af, hvad der udløser dine symptomer, ved at tale med din læge. Lægen har erfaring med at identificere mulige psoriasisudløsere og kan hjælpe dig med at finde ud af, hvilke faktorer der påvirker dig.